FALS. Multi dintre producatorii neautorizati de mezeluri vand alimente care nu sunt eco sau bio O regula in comert este ca "ambalajul vinde marfa", lucru perfect adevarat si cunoscut de toti producatorii. Eticheta poate fi inselatoare insa, sustin specialistii in alimentatie. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, spune ca majoritatea produselor din carne "traditionale" de pe la targuri sunt de fapt cumparate din piata sau din hipermarketuri si vandute de doua, trei ori mai scump. "Daca va uitati pe la targuri, vanzatorii sunt cu clopul in cap si spun ei ca asa vand bucate traditionale. De unde Dumnezeu atata carne? Nu cumva se joaca cu naivitatea consumatorului si revand o marfa cumparata din piata? Producatorii de asa-zise produse traditionale nu vor sa fie fiscalizati si nu pot justifica provenienta marfii. Vanzatorii de branza de oaie n-au oi, iar cei care vand carne de porc nu au porc. Incearca ei sa se justifice spunand ca au crescut animalele sau plantele in gospodaria lor. Asta nu inseamna ca sunt bio", a declarat Sorin Minea. Orice produs eco, bio sau traditional trebuie sa fie atestat, pe aceste alimente trebuie sa existe doua stampile care arata ca sunt absolut naturale, una de la Minsterul Agriculturii si o alta de la Uniunea Europeana, unde trebuie inregistrat ca produs bio, eco sau traditional.
Margareta Ionescu, 74 de ani, pensionara
"Nu mai stiu ce sa inventeze ca sa ne ia banii. Au scumpit tot, mai aveam speranta la tarani, dar la piata sunt mai scumpe decat la alimentara.""
Violeta Ion, 36 de ani, producator
"Noi, astia care chiar mai avem produse traditionale, nu mai avem loc de ei. Uite, prunele mele sunt uscate traditional, in pod, si crescute in livada noastra!"
Verificati ce cumparati!
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ii sfatuies