Bani pentru renovarea fațadelor din centrul istoric, bani în plus pentru masa copiilor pe care orădenii îi duc la grădiniță, bani pentru cei care decid să-și țină localurile deschise după miezul nopții. Cele trei biruripe care primăria le-a impus orădenilor au fost desființate de Tribunalul Bihor. Primăria mai are o șansă, aceea de a face recurs la Curtea de Apel, pentru a putea impune din nou taxa pe fațadă.
În vara acestui an Consiliul Local a aprobat instituirea unei taxe speciale pentru reabilitarea faţadelor a peste 1700 de clădiri din perimetrul centrului istoric. Atât persoanele fizice cât și cele juridie aveau obligația de a plăti până la 30 septembrie între trei lei pe metru pătrat și cinci lei pe metru pătrat pe an. În caz contrar, amenzile putea ajunge la 2.400 de lei.
Atacată de Prefectură la Tribunalul Bihor, decizia a fost anulată de instanță. Astfel orădenii au scăpat de plată. „Abia îmi permit să-mi cumpăr medicamente, de unde să scot bani de taxă", spune Viorel Șimai, un locatar de 69 de ani. Alți orădeni nu considerau taxa o povară. Deși presupune sacrificii din partea noastră, înțeleg necesitatea taxei. Ceva trebuie făcut și din partea noastră", a spus Ana-Maria Apostolescu care locuiește în palatul Moskovits. În același loc, oamenii au donat podul clădirii unui investitor italian, care , s-a angajat să renoveze fațada, liftul și casa scărilor.
Singura șansă de a intra din nou în vigoare taxa este un recurs la Curtea de Apel.
Taxa de grădiniţă, anulată cu sentinţă definitivă
Al doilea proces pierdut de primărieaduce o altă veste bună orădenilor care se temeau că vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru grădinița copiilor. Astfel, prin două hotărâri emise de Consiliul Local în anul 2009, părinții erau obligați să plătească separat de taxa percepută de grădiniță, o sumă de minim 90 de lei, care să acop