• Majoritatea producătorilor din industria alimentară susţin că, până la finele anului, mâncarea nu se va mai scumpi. Preţurile la lapte şi produse lactate ar putea urca cu doar 2-3% în următoarele două săptămâni
De Sărbători, românii ar putea scăpa de scumpiri la alimente, majoritatea producătorilor declarând pentru gândul că eventuale majorări de preţuri am putea avea abia de anul viitor.
"Pâinea nu se va scumpi de Sărbători, chiar dacă motive ar fi. Piaţa nu ar putea absorbi o creştere de preţ, mai ales în această perioadă. De-abia de anul viitor, după 15 februarie, ne putem aştepta la o scumpire a pâinii, din cauza materiei prime", a declarat pentru gândul Aurel Popescu, preşedinte Rompan. Acesta spune că brutarii vor coace de Sărbători circa 7 milioane de cozonaci, anul trecut românii cumpărând în această perioadă aproximativ 6,5 milioane cozonaci. La aceştia se vor adăuga 500.000 de cozonaci din import, potrivit estimărilor Rompan. "Românii preferă să mănânce cozonacii tradiţionali, iar cei de import, în cutii, sunt mai mult pentru protocol", a mai spus Popescu.
• La nivel naţional, preţul mediu pentru pâine, pe raftul magazinelor, este de 2,3 lei pe kg, fără TVA. În ţară, cea mai ieftină pâine se găseşte în judeţe precum Dâmboviţa, Prahova, Tulcea şi Argeş, iar cea mai scumpă - în Bucureşti şi Transilvania. "În Bucureşti avem comercianţi mai şmecheri, cu adaosuri mai mari", explică Popescu.
Românii vor mânca 150 milioane de ouă de Sărbători
Nici la carnea de pasăre nu sunt motive de scumpire, până de Crăciun, spun reprezentanţii firmelor din domeniu. "În prezent, de la abatoare puiul gril pleacă cu un preţ mediu de 6,5 lei pe kilogram, fără TVA. Nici la ouă preţurile nu vor creşte în această perioadă", a declarat pentru gândul Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. Până la finel