Spitalele mici, fără suficienţi medici şi fără dotări, precum şi cele retrocedate vor fi desfiinţate de la 1 ianuarie. Pe de altă parte, autorităţile pregătesc dezvoltarea unor spitale în care sunt îngrijiţi toxicomani, cum este Spitalul „Sf. Stelian", din Capitală.
„Este un spital cu un grad mare de ocupare, iar acum există multe nevoi în această zonă, întrucât a crescut numărul dependenţilor de droguri şi etnobotanice", a explicat Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei.
Pacienţii nu vor mai fi plimbaţi între spitale
Un alt spital care va fi dezvoltat este Spitalul Colţea din Bucureşti, unde se vor face în continuare investiţii importante. „Deşi lumea are impresia că spitalul este în construcţie, anunţăm că a devenit funcţional, că s-a investit şi că pacienţii se pot trata în siguranţă acolo", a spus Savu.
Ministerul Sănătăţii nu a finalizat lista unităţilor medicale neperformante, care trebuie să sufere transformări, dar promite schimbări de anul viitor, în condiţiile în care se risipesc nejustificat fonduri în spitale în care nu se poate schimba nici măcar un pansament. „De anul viitor se va şti exact ce unităţi rămân şi care dispar", asigură Oana Grigore, director de comunicare la Ministerul Sănătăţii. Va fi nu doar spre binele bugetului de stat, ci şi spre binele pacienţilor, susţin oficialii. Astfel, bolnavii vor ajunge direct în clinici capabile să le rezolve problemele şi nu vor mai pierde timpul în spitale orăşeneşti şi municipale, unde afecţiunile li se agravează.
Medicii, trimişi către alte unităţi
Nici măcar Bucureştiul, care are un aflux important de pacienţi preluaţi din toate zonele ţării, nu scapă de „reorganizare". „Sunt vi-zate trei spitale din Bucureşti, dar n-aş spune că le desfiinţăm, ci doar că ele vor suferi transformări", a anunţat Marius Savu. Spitalul de dermatolog