Un succesor al lui Marko Bela care n-ar beneficia de sprijinul Budapestei ar creşte cota lui Laszlo Tokes, Uniunea riscând astfel să nu mai treacă pragul electoral. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Retragerea lui Marko Bela şi plasarea lui Kelemen Hunor în pole-position nu închid lupta pentru succesiune în UDMR, ci forţează Uniunea să joace cartea susţinerii FIDESZ-ului lui Viktor Orban, de a cărui poziţionare depind, în mare măsură, calculele pentru 2012.
Alegerea, în februarie, a unui nou şef al UDMR care nu beneficiază de sprijinul Budapestei ar creşte substanţial cota lui Laszlo Tokes, decis, într-o asemenea variantă, să-şi oficializeze intenţiile de a înfiinţa un partid-alternativă pentru electoratul maghiar.
De altfel, episcopul reformat aproape că a avut exclusivitate, în ultima perioadă, pe relaţia cu FIDESZ, ceea ce-i determina pe unii lideri ai UDMR să se gândească la susţinerea unui candidat la şefia Uniunii care să refacă legăturile, fără a-l exclude pe Tokes dintro viitoare echipă de conducere. Astfel, în calculele lor, s-ar evita riscul ca, la următoarele alegeri, UDMR să rămână în afara parlamentului.
Relaţia cu Budapesta, punctul slab al lui Kelemen
Kelemen Hunor nu s-ar plia însă pe un asemenea scenariu. Vulnerabil pe relaţia cu Budapesta şi chiar în Secuime, "pupilul" lui Marko Bela nu este văzut de mulţi dintre liderii Uniunii capabil să gestioneze o reconciliere în interiorul UDMR. Mai mult, aceasta n-ar fi garantată, susţin aceleaşi surse, nici în varianta unei structuri de conducere în care Kelemen, în funcţia de preşedinte, să fie flancat de adepţii refacerii relaţiei cu formaţiunea lui Viktor Orban, la pachet cu Laszlo Tokes.
De altfel, în discursul susţinut în faţa participanţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, Kelemen a pledat pentru "independenţă" faţă de FIDESZ, fiind