Cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside, au descoperit în premieră o nouă metodă de prevenire a metastazelor, aducând argumente ştiinţifice la ceea ce până acum era doar o ipoteză în lumea medicală. Este vorba de consumul de suc de rodii, care poate stopa proliferarea celulelor canceroase în organism, în special în ce priveşte răspândirea cancerului de prostată la oase.
Rezultatele studiului realizat de o echipă ce oameni de ştiinţă condusă de profesorul Manuela Martins-Green au fost prezentate la cea de-a 50-a reuniune anuală a Asociaţiei Americane de Biologie Moleculară, desfăşurată ieri la Philadelphia. Potrivit cercetărilor, la bărbaţii care au suferit intervenţii chirurgicale sau radioterapie pentru cancerul de prostată s-a constatat încetinirea semnificativă a creşterii producţiei de antigen specific prostatic după ce au consumat un pahar de suc de rodii pe zi.
Deşi s-au făcut numeroase cercetări în domeniu, cancerul de prostată în stadii mai avansate nu beneficiază în prezent de un tratament definitiv. Dacă acesta apare după o operaţie sau expunere la radiaţii, de regulă medicii recomandă supresia hormonului masculin, testosteronul, pentru a inhiba creşterea celulelor canceroase. Însă, cu timpul, apare rezistenţa la terapia de supresie, iar cancerul devine extrem de agresiv şi provoacă metastaze la nivelul măduvei spinării, la nivel limfatic sau al plămânilor, din care rezultă decesul persoanei bolnave.
Potrivit noului studiu, anumite ingrediente din sucul de rodii au un impact molecular la nivelul celulelor canceroase prin intermediul cărora se realizează stoparea proliferării acestor celule în organism. Este vorba în special de compuşii fenilpropanoizi, hidrobenzoaţi, flavonoide şi acizii graşi conjugaţi (acidul punic are proprietăţi antiinflamatorii, iar polifenolii au o redutabilă acţiune antioxidantă, antimicrobiană