Intr-o lume globalizata, cosmopolita, nu se stie cu certitudine cine va avea de castigat de pe urma dezvaluirilor lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. Ce hram poarta, pana la urma, Assange? Este el un erou sau un simplu infractor duplicitar?
Cine vrea sa inteleaga cazul Wikileaks trebuie sa citeasca doua carti fundamentale: "Tradarea in secolul XX" de Margaret Boveri si "Sensul tradari" de Rebecca West. Va prezentam mai jos o analiza Deutsche Welle
In cartea sa, Rebecca West a scris despre procesul lui William Joyce care, sub pseudonimul "Lord Haw-Haw", a fost artizanul propagandei radio a regimului nazist din Germania. Se vorbeste, de asemena, in carte si despre prizonierul britanic de razboi John Amory. Ambii au fost condamnati la moarte.
La randul sau, Boveri a scris despre cum si-au tradat tara cei doi poeti profascisti, Knut Hamsun si Ezra Pound.
Cei doi autori mentionati mai sus analizeaza oameni care si-au tradat tarile de bastina in timp de razboi. Ei pornesc de la premisa ca tradarea in secolul XX s-a transformat intr-o profesie. Conform lui Boveri, astazi au ajuns sa fie considerati eroi si martiri cei care ieri au fost executati ca tradatori, si invers, dar inalta tradare, ca fenomen in societate, ramane. Rebecca West explica acest fenomen prin dorinta omului modern de a-si respinge propria identitate, cu scopul de a-si construi una noua.
Baza tradarii - ura de sine?
Despre Assange nu se poate sustine o astfel de teorie, desi dupa spusele sale a avut o copilarie foarte grea. Assange este un om care-si admira propriul geniu, un egoist introvertit, asemenea tuturor vedetelor pop. El a ridicat la rang de cult profetiile anarhistilor capitalisti, o lume tribala fara o conducere centralizata, exact cum procedau unii bancheri inainte ca Lehman Brothers sa esueze. Assange este un produs a