Douăzeci de activişti Greenpeace au protestat astăzi, în Parcul Tineretului, de la ora 11.00, faţă de folosirea reactoarelor nucleare.
„Este important ca românii să conştientizeze riscurile producerii de accidente nucleare cu urmări ireversibile, prezente la oricare dintre cele peste patru sute de reactoare nucleare existente la acest moment pe glob. Trebuie să afle că până la acest moment nu există nici măcar o singură soluţie de stocare în siguranţă a deşeurilor radioactive, care rămân periculoase timp de sute de mii de ani şi să mai afle că înmulţirea centralelor nucleare pe glob atrage după sine proliferarea armamentului nuclear”, se arată în comunicatul de presă al organizaţiei.
Tot astăzi, grupurile locale ale Greenpeace vor derula acţiuni cu un astfel de mesaj în Alba Iulia, Arad, Bacău, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.
Prin această acţiune de protest, Greenpeace îşi propune să amintească românilor că activităţile nucleare pun în pericol sănătatea populaţiei, mediul natural, economia şi securitatea ţării.
Partidul Verde atrage atenţia asupra riscului folorii centralelor nucleare
Cu ocazia Zilei Internaţionale de Protest Împotriva Reactoarelor Nucleare, Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni (European Greens), trage un semnal de alarmă în legătură cu utilizarea reactoarelor nucleare de la Cernavodă şi atrage atenţia asupra riscurilor folosirii centralelor nucleare şi asupra efectelor dăunătoare ale deşeurilor radioactive. Partidul Verde propune ca soluţie alternativă sursele de energie regenerabilă.
În lume astăzi există patru sute de reactoare nucleare. Mitul potrivit căruia centralele nucleare funcţioneză curat este de fapt o minciună. Reactoarele nucleare au nevoie de bare de combustibil care sunt realizate dintr-un minereu radioactiv: uraniu. Pentru ca uraniul să fie eficient în reacţiile din r