Curtea de Apel Bucureşti au confirmat astăzi verdictul Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, (CNSAS) potrivit căruia „domnului Nichita Gheorghe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii". Judecătorii au respins contestaţia Roxanei Plohotniuc, o româncă stabilită în SUA.
Magistraţii au decis să respingă şi cererile de intervenţie formulate de diferite persoane. Decizia poate fi atacată cu recurs în 15 zile.
CNSAS a dat publicităţii anul trecut o adeverinţă în care se precizează că primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a semnat în anul 1978 un angajament de colaborare cu fosta Securitate. Potrivit acesteia, edilul a fost recrutat în tinereţe pentru supravegherea studenţilor români de la Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti.
„Domnul Nichita Gheorghe este titular al dosarului fond reţea nr. R 1688. Domnia sa a fost recrutat pentru «supravegherea informativă a studenţilor români din anul 2 de la Facultatea de Hidrotehnică». A semnat Angajament preluând numele conspirativ de colaborator «Mihai»", se arată în adeverinţa CNSAS.
În ciuda precizărilor CNSAS, Nichita neagă totuşi că ar fi dat note informative în scris. Acesta a declarat pentru Adevărul în martie 2009 că în timpul studenţiei din Bucureşti a fost şef pentru o perioadă al cantinei Institutului Hidrotehnic, poziţie în care intra în legătură cu studenţii străini. „Mă întrebau despre studenţii străini, în sensul «ce mai face ăla, cu ce se ocupă?». Eu le spuneam despre toţi că sunt băieţi buni. N-am dat nimic scris", a precizat atunci primarul Nichita.
Mai citiţi:
Edilul Iaşiului a dat mâna cu Securitatea
Adeverinţa mai atestă, în final, că „domnului Nichita Gheorghe nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii".
Anul trecut Roxana Plohotniuc, o româncă stabilită în SUA a contestat la Curtea de Ap