Evenimentele din anul 1989 au fost marcate de oficiali doar printr-un simplu simpozion la Palatul Roznovanu. Cei care au avut de suferit de pe urma comunismului susţin că perioada a lăsat urme adânci în sufletul lor.
Oficialii ieşeni au marcat cei 21 de ani de la Revoluţia izbucnită la Iaşi cu o întâlnire în care şi-au propus ca până anul viitor capitala Moldovei să primească titlul de „oraş-iniţiator al Revoluţiei din 1989“. „Am propus acordarea unei burse în valoare de 10.000 de lei unui cercetător desemnat de Asociaţia «14 decembrie 1989» pentru a face un studiu care va fi, ulterior, un fundament pentru o iniţiativă legislativă ca Iaşiul să fie recunoscut ca oraş-iniţiator al Revoluţiei din 1989“, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
Sărbătorile înving spiritul patriotic
Nici revoluţionarii nu au organizat un eveniment cu ocazia acestei zile. Şi-au propus, însă, ca anul viitor să pună o placă comemorativă în Piaţa Unirii. „Pentru a marca evenimentele care au început pe 14 decembrie 1989 în Piaţa Unirii din Iaşi, vom amplasa o plachetă comemorativă aici. Acest lucru va fi realizat, însă, abia anul viitor. Am vorbit cu un sculptor şi acesta va face un suport pentru placheta care va fi amplasată cel mai târziu la primăvară“, a declarat Cassian Maria Spiridon, preşedintele Asociaţiei „14 decembrie 1989“.
Pe de altă parte, tinerii născuţi în preajma Revoluţiei ştiu despre acest eveniment din povestirile părinţilor şi documentarele de la televizor. Este şi cazul ieşeanului Victor Ursache, născut pe 22 decembrie 1989, ziua oficială a Revoluţiei Române.
„Când toată lumea este în spiritul Sărbătorilor de Iarnă, doar nostalgicii îşi mai amintesc de acele momente. Sunt difuzate în fiecare an aceleaşi imagini şi documentare din ultimele zile ale regimului comunist, iar cei care regretă vremurile le pot oarecum retr