Cei care vor să sprijine programul UNICEF de a acorda un statut social copiilor fără acte pot dona 2 euro printr-un sms la 848, în cadrul campaniei „Copiii Invizibili”, în perioada 15-23 decembrie 2010. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Scopul acestei campanii este de a atrage fonduri care să ajute cât mai mulţi copii să devină vizibili: să aibă certificate de naştere, să ştie când îşi serbează ziua de naştere, să fie înscrişi la medicul de familie, să existe ca persoană şi să fie valorizat de societate.
„Copiii invizibili sunt copiii care nu „există”, care nu au acte de identitate, un nume şi nu se pot bucura de o serie de drepturi. Aceşti copii sunt cei mai vulnerabili, fiind supuşi celor mai mari riscuri: vânzare, trafic sau alte forme de exploatare. Ei nu pot avea un medic de familie, nu pot merge la grădiniţă sau la şcoală. Prin această campanie vrem să oferim acestor copii o şansă: să devină vizibili, să beneficieze de protecţie şi să se poată bucura de drepturile lor fundamentale”, a declarat dl.Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF România.
„Mai mult, cu ajutorul fondurilor strânse, vom putea identifica copiii şi părinţi aflaţi în situaţii de risc şi vom putea oferi servicii astfel încât cei mici să rămână în grija părinţilor, evitând intrarea acestora în sistemul public de protecţie”, a mai spus McLoughney.
Reprezentanţii UNICEF susţin că în acest moment nu există o cifră exactă a „copiilor invizibili”, pentru că cei mai mulţi dintre ei nu figurează în evidenţa niciunui sistem al statului.
100 de copii „invizibili”, în 20 de comune
Asta pentru că identificarea „copiilor invizibili” este dificilă. Până acum, cei de la UNICEF, prin dezvoltarea serviciilor sociale în 20 de comune (8 judeţe), au identificat aproximativ 100 de copii, şi în unele cazuri chiar şi membri ai familiilor lor, fără acte de identi