Premierul Emil Boc a promis ieri în parlament că angajaţii de la stat ar putea avea parte de creşteri salariale mai mari în 2012, an electoral, având în vedere că în 2011 vor primi doar 15%. Sursa: CODRIN PRISECARU
Executivul şi-a asumat ieri răspunderea în faţa parlamentului pe legea salarizării unitare a bugetarilor, dar şi pe cea care stabileşte ce lefuri vor avea angajaţii statului anul viitor. Opoziţia a anunţat imediat depunerea unei moţiuni de cenzură pentru a bloca publicarea celor două acte normative. Dacă pentru 2011, bugetarii nu vor primi mai mult de 15%, procente adăugate la salariile reduse aferente lunii octombrie, premierul Emil Boc le-a lăsat speranţa unei creşteri mai consistente în 2012, an în care, de altfel, vor avea loc alegerile parlamentare.
"Noi oferim astăzi 15%. Atât îşi poate permite România astăzi. (...) Anul 2011 ne va aduce o creştere economică de cel puţin 1,5-2%. Pentru 2012 vom putea vorbi de o nouă creştere salarială. Dar azi nu putem vinde iluzii", a declarat ieri, în plenul parlamentului, primul-ministru.
Emil Boc a explicat că legea-cadru a salarizării propune o nouă ierarhie a salariilor de bază, cu un raport de 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim în sistemul bugetar, cu un total de 110 clase şi cu o valoare maximă a sporurilor de 30% din salariu.
Actul normativ mai prevede că sporurile acordate, în 2010, sub forma sumelor compensatorii se vor acorda şi anul viitor prin majorarea salariilor de bază cu câteva clase de salarizare.
În plus, prin contractele de muncă nu vor mai putea fi negociate beneficii care să depăşească prevederile legii-cadru. Iar în instituţiile finanţate parţial de stat, care au venituri proprii în principiu, salariile vor fi cele din contractele colective de muncă, după cum a explicat premierul.
Legea-cadru, aplicată cel mai devreme