OUG 50, în forma ieşită din comisie, "aruncă un os" şi clienţilor care încă mai au contracte în derulare. Cei care au semnat acte adiţionale nu vor mai trece prin emoţiile de acum câteva luni. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Deşi ordonanţa creditelor, OUG nr. 50/2010, a fost votată în aşa fel încât să se aplice numai împrumuturilor viitoare, nu şi celor în derulare, actele adiţionale semnate pe contracte cu băncile până în prezent vor rămâne în vigoare.
Chiar dacă, prin votul lor, deputaţii au reuşit să "golească de conţinut" un act normativ care ar fi putut ajuta semnificativ clienţii băncilor, majoritatea membrilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au ales să încline balanţa spre creditori. Voturile care au avantajat băncile au venit din partea PDL şi UDMR, în timp ce PSD şi PNL au votat pentru includerea creditelor în derulare sub incidenţa viitoarei legi.
Legat de actele adiţionale, cele încheiate şi semnate în contractele de credit îşi produc efectele în conformitate cu termenii contractuali agreaţi între părţi. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre actele adiţionale care încă nu au fost semnate.
Potrivit amendamentului 95 din OUG 50, actele adiţionale nesemnate de către consumatori, considerate ca fiind acceptate tacit, îşi vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate. Excepţie va fi în cazul în care consumatorul sau creditorul notifică cealaltă parte în sens contrar în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Avantaje mici pentru clienţi
Un avantaj pe care clienţii l-au câştigat în această luptă ţine de comisionul de rambursare anticipată şi de refinanţare. Cei cu contracte încheiate înainte de promulgarea OUG 50 pot să se refinanţeze la aceeaşi bancă, fără costuri suplimentare şi fără reevaluarea garanţiilor. Dar la ora actu