„Bunătăţurile” de Crăciun şi de Revelion cu carne de porc şi cu maioneză sunt permise doar persoanelor sănătoase. Bolnavilor, medicii le recomandă să se abţină de la astfel de preparate. Dar asta nu înseamnă că pentru ei Sărbătorile nu vor avea gust, ci dimpotrivă.
Cea mai importantă regulă pentru persoanele care suferă de o afecţiune cronică, în ceea ce priveşte masa de Sărbători, este valabilă şi pentru persoanele perfect sănătoase, şi anume cumpătarea.
Atât timp cât nu se exagerează cu niciunul dintre preparatele de Crăciun sau de Anul Nou, şi nici cu consumul de alcool, riscul să se întâmple ceva grav este minim. Totuşi, în cazul bolnavilor cu afecţiuni digestive, hepatice sau renale, de exemplu, chiar şi cantităţi moderate din anumite preparate specifice Sărbătorilor româneşti pot crea disconfort.
Înlocuieşte salata boeuf cu cea de vinete
Salata boeuf este o combinaţie nefastă între amidonoase (cartofi), maioneză cu ulei de floarea-soarelui, care este proinflamator, şi carne de pui sau de vită. Sau, mai grav, unele persoane o prepară cu mezeluri. La fel de gustoasă este însă şi salata de vinete, care este cu mult mai sănătoasă, mai ales dacă este preparată cu ulei de măsline extravirgin, dar nu în exces.
Vinetele sunt chiar recomandate mai ales bolnavilor de cancer, datorită antioxidanţilor din compoziţie. În plus, studiile au arătat că vinetele scad nivelul colesterolului „rău" şi, datorită aportului de fibre şi de carbohidraţi cu eliberare lentă, sunt de ajutor şi în controlul diabetului zaharat de tip II.
Peşte sau curcan, în loc de porc
Oricât de gustoasă ţi s-ar părea carnea de porc, ea trebuie evitată, mai ales dacă suferi de afecţiuni cardiovasculare, pentru că furnizează grăsimi saturate se depun pe pereţii vaselor de sânge.
Pentru o masă gustoasă, dar şi sănătoasă, specialiştii recomandă preparatele d