Angajaţii Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman" au iniţiat o petiţie împotriva dispreţului cu care, susţin ei, au fost trataţi de către Consiliul Judeţean Constanţa.
În petiţia intitulată „Protest împotriva desconsiderării arătate Bibliotecii Judeţene «Ioan N. Roman» Constanţa şi angajaţilor ei de către Consiliul Judeţean Constanţa" se arată că instituţia de cultură „a fost înfiinţată ca bibliotecă publică a oraşului Constanţa, în vremuri de depresiune economică, poate tocmai ca parte a soluţiei de ieşire din impas". „A supravieţuit bombardamentelor celui de-al doilea război mondial, a rezistat cenzurii comuniste, a ripostat în faţa mistificării realităţii şi a alimentat dorinţa de libertate. A însoţit şi înregistrat ca un scrib anonim istoria recentă a Constanţei. Fondatorii i-au urat să ajungă o «academie dobrogeană», dar binecuvântarea lor a fost uitată şi, astăzi, acest frumos organism, Biblioteca Judeţeană «Ioan N. Roman» Constanţa, îşi pierde suflul. Răul care-i stoarce vlaga este implacabil. Numele lui? Desconsiderarea. Desconsiderare arătată chiar de urmaşii celor ce i-au dat viaţă şi, în scripte, cei care ar trebui să-i sprijine avântul: Consiliul Judeţean Constanţa", se arată în preambulul petiţiei.
„Un rău imens"
Angajaţii bibliotecii judeţene sunt practic nemulţumiţi de bugetul redus alocat instituţiei şi susţin că, din cauza lipsei fondurilor, şi-au văzut departamente şi filiale sacrificate, achiziţiile de carte le-au fost anulate, fiindu-le „mutilate" colecţiile, iar sediul este în stare de continuă degradare. „Nicio carte nu a fost cumpărată în 2010", se arată în petiţie. În plus, după concedierile de la sfârşitul verii, personalul de specialitate s-a restrâns la 39, deşi, susţin ei, legea bibliotecilor prevede între 103 şi 144, iar programul a fost limitat la 39 de ore pe săptămână. Cel mai grav, după cum susţin bibliotecarii, este că