Foto: thinkstock Hipotermia este starea care se instalează atunci când pierderile de căldură ale corpului depăşesc capacitatea acestuia de a o genera. Nu, nu este doar un subiect de ştiri sau de film. Se poate întâmpla fiecăruia dintre noi în anumite condiţii dacă nu ne comportăm şi nu ne echipăm adecvat gradelor Celsius. Am putea spune că persoanele care prezintă un risc crescut sunt vârstnicii, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice (hipotiroidism, boli neurologice sau psihice, diabet etc.). Dar mai există o categorie destul de largă aflată în pericol: victimele modei, indiferent de vârstă, care se îmbracă după ultimele tendinţe, şi nu după rigorile anotimpului! Mai sunt şi alţi factori agravanţi: vântul, ninsoarea, scăderea mobilităţii sau pierderea cunoştinţei, consumul excesiv de alcool.
Temperatura normală a corpului este de 37 de grade Celsius, iar tulburările încep atunci când aceasta scade sub 35 de grade Celsius. Iniţial, apare tremorul, contracţii musculare menite să genereze căldură, mecanism depăşit când temperatura scade sub 31 de grade Celsius. Pielea devine palidă şi rece, scade frecvenţa cardiacă şi respiratorie, creşte diureza (ceea ce conduce la deshidratare, fenomen periculos după reîncălzire), apar somnolenţa, letargia, confuzia, tulburările de echilibru, iritabilitatea, halucinaţiile şi, dacă nu se intervine în timp util, se poate ajunge la comă şi moarte.
Pentru a preveni aceste neplăceri, îmbrăcaţi-vă adecvat. Purtaţi mai multe rânduri de haine, care pot fi scoase şi puse la loc dacă faceţi efort sau dacă aţi transpirat. Cea mai mare greşeală este să se rămână îmbrăcat în haine ude. Lenjeria de bumbac este bună în timpul verii, dar când e frig preferaţi-o pe cea din polipropilenă, care atrage umezeala de pe corp spre straturile exterioare de îmbrăcăminte pentru a se evapora.
Peste aceasta, purtaţi un strat călduros de îmbrăc