• Unui veterinar dotat cu pistol de asomare ii revin 6 mii de porci de taiat • Inspectorii DSVSA nu pot intra in curte pentru a verifica legalitatea sacrificarii animalelor • Crotaliile de inregistrare a animalelor sunt distruse de sateni • Singura solutie de respectare a normelor o constituie aparitia unor centre de taiere
Respectarea legislatiei romanesti si a normativelor europene privind sacrificarea porcilor de Craciun este, practic, imposibila. Angajatii Directiei Sanitare Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) nu au nici o parghie sa impuna respectarea legii, iar proprietarii de animale nu sunt interesati de prevederile actelor normative privind bunastarea animalelor. Astfel, chiar daca sacrificarea traditionala a porcilor este inca acceptata printr-o derogare de la cerintele europene, asomarea animalelor ramane la stadiul de prevedere legala neluata in seama.
106 mii de porci si doar 10 asomatoare
Asomarea este un procedeu prin care porcului i se induce o stare de inconstienta inainte de sacrificare pentru a nu suferi. "Se foloseste un pistol special, cumparat de medicul veterinar. In Iasi cred ca sunt vreo 10 astfel de pistoale in posesia veterinarilor", a declarat Lazar Nistor, director adjunct al DSVSA. Pentru asomare, veterinarul percepe, in general, o taxa care poate ajunge la 10-15 lei. "Trebuie platita deplasarea medicului si asomarea propriu-zisa, pentru ca pistoalele nu au fost date de stat, ci au fost cumparate de medici", a completat Nistor.
In Iasi, potrivit evidentelor DSVSA, sunt in acest moment 106 mii de porci aflati in gospodariile populatiei. Daca tinem cont de faptul ca in judet sunt aproape 200 mii de gospodarii, reiese ca una din doua familii creste un porc. "Nu sunt taiate toate animalele pentru ca tineretul si scroafele apte de reproducere nu intra in calcul pentru sacrificare. Du