Zeci de mii de persoane din intreaga lume s-au trezit devreme ori s-au culcat tarziu, marti, pentru a vedea eclipsa lunara totala.
A fost prima eclipsa totala de acest fel care a coincis cu solstitiul de iarna din ultimii 400 de ani si a fost vizibila in Romania incepand cu ora 7:41 GMT, ora 10:41.
De asemenea, ploaia de meteori a Ursidelor, avand sursa in constelatia Ursa Mica/Carul Mic, tipica acestei perioade, a putut fi vizibila in timp ce eclipsa a intunecat total cerul, potrivit Novinite.
Mai mult, eclipsa selenara a coincis cu inceputul iernii astronomice in emisfera nordica si a verii astronomice in emisfera sudica.
In timpul eclipsei, Luna s-a aflat pe teritoriul constelatiei Taurus, satelitul natural al Pamantului traversand Ecliptica de la nord la sud.
Eclipsa a fost vizibila numai in America de Nord, Groenlanda si Islanda. In Europa de Vest si estul continentului sud-american au fost vizibile doar primele faze ale eclipsei, in timp ce din Japonia au putut fi observate ultimele etape ale fenomenului.
Astrul a capatat, pe rand, o culoare roz, aramie si chiar rosu sangeriu, nuante cauzate de devierea razelor solare, acestea trecand prin atmosfera Pamantului.
Potrivit oficialilor Observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu", eclipsa a fost vizibila, partial, si din Romania. Anul 2011 va aduce romanilor trei eclipse: o eclipsa partiala de Soare pe 4 ianuarie si doua eclipse totale de Luna - 15 iunie si 10 decembrie.
O eclipsa totala a Lunii se poate manifesta numai atunci cand este Luna plina. Momentul in care Soarele, Pamantul si Luna sunt perfect aliniate, lumina solara poate fi impiedicata sa ajunga la Luna pentru un anumit interval de timp.
Potrivit specialistilor, eclipsele de Luna nu prezinta niciun risc pentru ochi, sp