Deşi este criză, bătrânii de la Azil, copiii din căsuţele de tip familial şi pacienţii spitalului vor avea parte şi în acest an de un meniu bogat de sărbători.
La Căminul de bătrâni din Slatina este agitaţie mare în aceste zile. Angajaţii complexului muncesc de zor pentru întâmpinarea Crăciunului aşa cum se cuvine. Îngrijitoarele împodobesc bradul şi sălile cu ghirlande, în timp ce colegele lor fac curăţenie generală.
Nici la bucătărie nu se stă. După ce s-au consultat cu bătrânii dar şi cu medicul unităţii meniul de sărbătoare a fost pus la punct de şefii căminului. „În ziua de Crăciun, la micul dejun bătrânii vor avea ceai de mentă, tobă cu şorici, caltaboş, lebăr, ou fiert, cremvurşti de porc şi caşcaval. La masa de prânz le vom pregăti ciorbă de perişoare, sarmale cu mămăliguţă şi smântână, friptură de porc pe plită, gogoşar, ruladă şi biscuiţi. La cină bătrânii vor mânca friptură de pui la tavă, tobă, caltaboş, lebăr, brânză şi ceai de mentă. La acest meniu se adaugă şi cozonacul, sucurile sau apa minerală“, a spus Gheorghe Jianu, directorul Căminului de bătrâni din Slatina. Şi în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, bătrânii de la Azil vor fi trataţi „regeşte“. Preparatele tradiţionale din carne de porc, friptura, cozonacul şi sucurile nu vor lipsi de pe masa lor. Cei 115 vârstnici abia aşteaptă să guste bunătăţile, care sunt binevenite după perioada de post. „Nici la mine acasă nu mâncam aşa de bine de sărbători“, ne spune Maria Creţu, de 71 ani.
INFOBOX
Meniu tradiţional şi în căsuţele de tip familial
Nici copiiilor instituţionalizaţi nu le vor lipsi de masa de Crăciun caltaboşul, şoriciul, sărmăluţele cu mămăliguţă sau cozonacul, fiecare căsuţă de tip familial stabilindu-şi propriul meniu, având grijă ca bunătăţile cu specific tradiţional să nu lipsească de pe masă. Bolnavii care vor petrece Crăciunul internaţi la Spitalu