Geta Stanciu, moştenitoarea familiei Zipa, obligă statul român să-i plătească daune de 4,5 milioane euro pentru un pământ din Tomeşti.
Tergiversarea de către Prefectura Iaşi a unui dosar de punere în posesie ar putea să coste bugetul public 4,5 milioane de euro. Magistraţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) decid astăzi dacă statul român este de bună credinţă pentru a o pune în posesie cu 50,4 hectare de teren pe Geta Stanciu, o ieşeancă în vârstă de 70 de ani.
Femeia este moştenitoare a lui Ioan Constantin Zipa, fost preşedinte al Camerei de Comerţ din România, şi a lui Alexandru Zipa, fost prefect al judeţului Iaşi, şi se luptă de 20 de ani în instanţe pentru a recupera pământul. În această vară, inclusiv CEDO i-a dat dreptate. În plus, ieşeanca are două hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, din 2002 şi 2003.
„Nu cred că ne vor da terenul pentru că şi acum, cu o hotărâre de la Strasbourg, se dau în lături“, a declarat Geta Stanciu. Din suprafaţa revendicată de 50,4 hectare din comuna Tomeşti, familia Stanciu a fost pusă în posesie cu doar 15 hectare deoarece o mare parte din vechiul amplasament a fost retrocedat altor proprietari. „Suntem de acord să primim un teren de aceeaşi valoare la schimb. Primarul ne oferă însă o râpă care alunecă la vale“, a spus Jean Sauciuc, reprezentantul legal al familiei.
Cer despăgubiri la CEDO
Şefii Prefecturii Iaşi susţin că nu au putut rezolva cazul deoarece Ministerul Afacerilor Externe le-a comunicat târziu decizia CEDO, rămasă definitivă pe 23 iunie. „Ne străduim să îl punem în posesie. Am dispus o serie de măsuri pentru emiterea titlurilor de proprietate“, a spus Mihai Elvădeanu, consilierul Prefecturii în probleme de fond funciar. Practic, CEDO decide astăzi dacă cererea Prefecturii Iaşi, de a amâna punerea în posesie până pe 15 februarie 2011, poate fi accep