Sărbătorile de iarnă bat la uşă, iar pregătirea meniului este în toi. Medicii spun că puteţi pune pe masă, fără grijă, sărmăluţe, salată de boeuf sau cârnaţi. Nu vă interzic să gustaţi nici din tradiţionalul vin roşu. Atât doar că, pentru a nu avea probleme de sănătate, este bine să daţi dovadă de cumpătare: gustaţi din toate, dar câte puţin!
După post, zilele de sărbătoare se transformă, de regulă, într-un festin prelungit pe mai multe zile. Aşa sunt obişnuiţi românii, iar urmările se observă în Unitatea de Primiri Urgenţe. Iarnă de iarnă, în primele zile ale Crăciunului sau imediat după Revelion, ajung la spital persoane care acuză probleme ale sistemului digestiv, agravări ale bolilor cardiace etc. „Sunt frecvente, în perioada sărbătorilor, ulcerele dureroase, hemoragiile digestive, insuficienţe cardiace, infarcturi acute de miocard şi, poate cea mai severă afecţiune din aceste zile, pancreatita acută", ne-a declarat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Constanţa.
Pentru a nu strica atmosfera frumoasă a sărbătorilor cu agitaţia şi disconfortul unui drum la spital, medicii vă recomandă să daţi do-vadă de cumpătare. „Le recomand constănţenilor să mănânce puţin, mai ales cei care au ţinut post şi să aibă grijă la ce mănâncă. Nu mai vorbesc că trebuie să bea puţin şi, chiar dacă sunt mai multe zile de sărbătoare, ar trebui să nu uite că, după o masă, mişcarea este bună, mai ales că ne ajută şi vremea", a afirmat dr. Doina Catrinoiu, şefa Compartimentului de Diabet.
Bucatele tradiţionale sunt permise
Nu înseamnă însă că nu puteţi avea, la masa de Crăciun, bucate tradiţionale. Dr. Catrinoiu spune că pentru a avea grijă de starea de sănătate nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la sărmăluţe, la tobă şi leber sau la piftie. Însă, poate ar fi mai indicat să pregătiţi o piftie din curcan, decât din produse de porc. La fe