România Liberă, în colaborare cu Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), continuă seria de interviuricu absolvenţi români ai unor universităţi de elită din străinătate care s-au reîntors în România pentru a-i ofericeva înapoi. Astăzi vă spunem povestea lui Alexandru Bălăşescu, unul dintre puţinii specialişti din spaţiul autohton în antropologia designului şi modei.
Alexandru Bălăşescu a făcut un masterat în antropologie la Lyon şi doctoratul la University of California, specializându-se în relaţia designului şi modei cu spaţiul public. După finalizarea studiilor, a predat în Paris şi în Bahrain timp de trei ani. În 2007, a decis că e vremea să „recunoască" România şi a revenit în ţară. A fost consilier de imagine pentru alegerile euro-parlamentare, a lucrat în Ministerul Culturii şi a publicat cărţi, iar astăzi este antropolog pentru Renault Technologies şi predă la SNSPA.
De ce ai ales să studiezi într-o altă ţară?
A.B.: În anii ‘90 antropologia, ştiinţa care mă atrăgea puternic, nu era mai deloc profesionalizată în România. Alte motivaţii au fost dorinţa de cunoaştere şi de deschidere, îmbinate cu farmecul unei vieţi posibil aventuroase. Aşadar, am aplicat pentru programe doctorale în antropologie în SUA. Am fost acceptat la trei din cinci universităţi: University of Chicago, Buffalo NY şi University of California, Irvine. Am optat pentru cea din urmă, primind o bursă de la Centrul de Cercetări Germane şi Europene din Berkeley. Doctoratul l-am obţinut în 2004 cu o cercetare în Paris şi Teheran despre modul în care puterea politică se înscrie pe corpurile cetăţenilor. Antropologia este, istoric vorbind, ştiinţa care a apărut o dată cu colonizarea şi s-a dezvoltat puternic fie în centrele colonizatoare, fie în colonii ca discurs ce se opune colonialismului. Apoi, evident, a evoluat şi s-a diversificat. România nu are un trecut colonial asu