La mare căutare sunt prăjiturile de casă, mini-eclerele şi saleurile. Laboratoarele de cofetărie au cereri şi pentru torturi în formă de Moş Crăciun, om de zăpadă şi brad. Preţurile pentru aceste dulciuri încep de la 25 de lei.
În acest sezon, gospodinele din Alba Iulia au trecut în număr mare pe la patiseriile şi cofetăriile din oraş. Acestea au renunţat la prepararea prăjiturilor de sărbători în favoarea comandării lor direct de la laboratoarele specializate.
Printre bunătăţile alese se numără tradiţionalii cozonaci, haioşe, saleuri şi prăjituri cu fructe sau nucă. „Lucrez şi în ziua de Ajun. Nu am timp pentru a coace prăjiturile, aşa că le-am comandat. Am plătit 120 de lei pentru trei cozonaci, fursecuri, saleuri şi trei sortimente de prăjitură. Mi se pare o sumă acceptabilă în comparaţie cu timpul, energia şi ingredientele consumate dacă aş fi preparat eu prăjiturile“, a spus Iuliana Marcu, de 33 de ani, asistentă.
10 lei cozonacul
Produs tradiţional de Crăciun, cozonacul se vinde cu 10 lei şi se poate opta pentru umplutură de nucă, rahat, mac sau cacao. „Majoritatea clienţilor noştri au comandat prăjituri de casă, respectiv cozonac şi saleuri. Preţurile sunt de 10 lei pentru un cozonac sau jumătate de kilogram de saleuri. La fel de bine trec şi mini-eclerele sau tartele cu fructe“, a spus Ana Maria Crişan de la un cunoscut laborator de cofetărie din oraş.
Preţul unui kilogram de mini-eclere este de 25 de lei, iar pentru tartele cu fructe, 35 de lei. În topul preferinţelor pentru masa de Crăciun se numără şi prăjiturile cu fructe, glazură, ciocolată şi cafea. Pentru aceste specialităţi, albaiuliencele scot din buzunar 40 de lei pentru un kilogram.
Torturi de sezon
Printre comenzile aparte ale laboratoarelor de cofetărie se numără torturile în forme speciale, specifice sărbătorii Crăciunului. „Cu o săptă