Gospodinele din Banat se întrec în pregătirea mesei tradiţonale de Crăciun. Nu lipseşte din meniul tradiţional friptura, cârnaţi, sărmăluţele, murăturile şi cozonacul. Masa de Crăciun este un adevărat festin. Nu sunt omise nici decoraţiunile specifice sărbătorilor pentru masa de Crăciun.
Masa de Crăciun are şi ea o istorie. Bunătăţile sunt preparate în general în casă şi conţine câteva elemente specifice acestei sărbători. Meniul de astăzi este unul plin de delicatese: de la salata de boeuf care este un deliciu de iarnă, la friptură, cârnaţi, sorici sau tobă până la deliciosele prăjituri preparate în case şi binenţeles tortul trunchi un desert bănăţenesc.
„Din meniu nu trebuie să lipsească preparatele din carne de porc, curcan, cârnaţi de casă şi prăjiturile“, a spus Sonia Radu, una dintre gospodinele reşiţence care s-a pregătit intens pentru masa de Crăciun.
Decocarea mesei de Crăciun este atent realizată de gospodine. Pentru ca familia şi invitaţii să se simtă înconjuraţi de iubire, nu numai preparatele culinare trebuie să fie gustoase ci şi aranjarea tacâmurilor şi a paharelor trebuie să fie una deosebită.
Gospodinele aşeasă pe masa de Crăciun serveţele de sezon care împrospătează masa. Nu lipsesc nici sfeşnicile cu lumânări cae aduc intimitate locuinţei şi nu în ultimul rând câteva crenguţe de brad aşezate frumos pe masă în spiritul de Crăciun.