Bolnavii stiu ca diabetul provine de la excesul de zahar, fapt pentru care zaharul nu le este permis sub nici o forma si in nici o cantitate, oricat de mica.
Mai mult, medicul le limiteaza consumul unor alimente bogate in carbohidrati, capabili sa determine cresterea glicemiei in sange: paine, paste fainoase, cereale, unele fructe.
Aceasta nu inseamna insa ca bolnavul de diabet este condamnat sa nu guste deserturi. Dimpotriva, pentru indulcirea alimentelor, exista pe piata o gama larga de indulcitori, cum sunt pastilele de zaharina, prafurile care imita zaharul si indulcitorii lichizi, de forma siropurilor - toate fara zahar.
Exista si dulciuri gata preparate, majoritatea din import si toate foarte scumpe. Cele de mai jos cuprind cateva retete de dulciuri mult mai ieftine, fara zahar si de tipul celor admise de medic.
Crema de cacao
Ingrediente: fulgi de ovaz (30 g = 14 glucide), iaurt degresat 1% grasimi (100 g = 4 glucide), cacao (o lingurita = 1 glucide), indulcitor praf sau lichid (conform indicatiilor de pe prospect).
Preparare: fulgii de ovaz cantariti se amesteca in stare uscata cu cacao si cu indulcitorul, se adauga iaurtul, se omogenizeaza - eventual cu mixerul - si se lasa 1/2 ora, pana cand amestecul capata consistenta.
Se serveste ca atare. Veti avea o surpriza: gustul este foarte asemanator cu al cel cremei de amandina.
Crema de portocale
Ingrediente: fulgi de ovaz (30 g = 14 glucide), iaurt degresat 1% grasimi (75 g = 3 glucide), coaja dela o portocala rasa (numai stratul de suprafata, altfel gustul devine amarui = zero glucide), sucul de la o portocala (35 g = 5 glucide)
Preparare: fulgii de ovaz cantariti se amesteca in stare uscata cu cacao si cu coaja rasa, se adauga iaurtul si sucul, se omogenizeaza - eventual cu mixerul - si se las