Bruxelles-ul a avut timp suficient pentru a atrage atentia Ungariei ca impunerea controlului statului asupra mass-media reprezinta o lovitura dura data pricipiilor democratice europene. Comisia Europeana nu a facut un astfel de gest. De ce?
O noua lege a audiovizualului din Ungaria impune crearea unui organism special de supraveghere a mijloacelor mass-media, care poate amenda drastic institutiile "deviante". Acest organism va avea rol de supervizare preliminara asupra tuturor productiilor media. Este practic o comisie de cenzori in varianta moderna.
Comisia Europeana, insa, a uitat sa aminteasca autoritatilor de la Budapesta ca noua lege a mass-media este incompatibila cu libertatea presei si cu Carta drepturilor fundamentale a UE, scrie Deutsche Welle.
Inclusiv presedintele UE, Herman von Rompuy, nu a avut niciun fel de reactie pe aceasta tema, in timpul intalnirii cu premierul maghiar, Viktor Orban.
Tacerea, un semnal al intelegerii tacite
In schimb, reprezentantul celor 27 de state membre UE i-a urat Ungariei o presedintie plina de impliniri si extrem de fructuoasa. In mod evident, cu cateva zile inainte ca Ungaria sa preia presedintia UE, Bruxelles-ul nu doreste sa provoace divergente pe marginea unui subiect delicat.
Reactia ar fi trebuit sa fie exact inversa. Tocmai datorita viitoarei presedintii maghiare a UE, Comisia Europeana si toate statele membre ar fi trebuit sa atraga atentia asupra jocului murdar cu principiile si valorile europene.
Nu este in regula ca o tara, care se straduieste sa straluceasca pe scena europeana, datorita viitorului statut prezidential, sa isi supuna electoratul propriu unui asemenea tratament.
Iata ca, tocmai in cazul Ungariei, nu functioneaza recentele argumente ale Comisiei Europene, conform carora legislatia mass-media este o chestiun