Pentru foarte multe persoane, noaptea de la cumpăna dintre ani reprezintă ocazia ideală de a da uitării trecutul şi de a începe un nou an mai bun decât precedentul. Însă, în loc să lăsăm totul la mâna zeiţei Fortuna, am putea cu toţii să „forţăm“ puţin norocul, invocându-l cu ajutorul mâncărurilor pe care le consumăm în noaptea de Revelion.
Popoarele din întreaga lume consideră anumite alimente drept norocoase şi capabile să ajute destinul să facă anul care vine unul mai bun decât cei trecuţi. Tradiţiile variază de la cultură la cultură, însă există anumite similarităţi între mâncărurile care se consumă în noaptea de Revelion în diverse colţuri ale lumii. Există şase mari categorii de alimente considerate de bun augur, iar acestea sunt fructele - în special strugurii, legumele cu foi, peştele, carnea de porc, legumele cu boabe şi dulciurile. Fie că doriţi ca la cumpăna dintre ani să aveţi un meniu întreg de mâncăruri norocoase, fie că vreţi doar să îl completaţi pe cel deja conceput, iată care sunt alimentele care atrag norocul asupra dumneavoastră şi care, se spune, garantează că veţi avea un An Nou fericit.
Boabe de struguri
În Spania, participanţii la orice petrecere obişnuiesc să mănânce douăsprezece boabe de struguri exact la miezul nopţii - câte un bob pentru fiecare bătaie a orologiului. Tradiţia datează din anul 1909, când viticultorii din regiunea spaniolă Alicante au iniţiat această practică pentru a fi siguri că surplusul de struguri nu se iroseşte. Ideea aceasta a fost îmbrăţişată de mai toţi locuitorii Spaniei, iar ulterior tradiţia a ajuns şi în Portugalia, dar şi în fostele colonii spaniole şi portugheze - Venezuela, Cuba, Mexic, Ecuador şi Peru. Fiecare dintre boabele mâncate la miezul nopţii la cumpăna dintre ani reprezintă lunile anului care va urma, iar gustul boabelor, se spune, vesteşte caracteristicile lun