Opozitia a aratat, in anul ce se incheie, ca un prizonier incatusat. Un condamnat care in sinea sa considera ca e nevinovat, dar nu are dovezi credibile de prezentat ca probe la dosar. Cele doua mari partide de opozitie, PNL si PSD, au ajuns in aceasta situatie din mai multe motive.
Presedintele Basescu a fortat Constitutia, asumandu-si rolul de fauritor al Guvernului. Ambiguitatea prevederilor constitutionale a transformat scena politica intr-o lupta surda purtata de majoritatea parlamentara si reprezentantul Palatului Cotroceni. Cine avea dreptate? Presedintele care desemna premierul sau majoritatea care detinea suprematia parlamentara si putea legitima noul cabinet, dupa recent cenzuratul Guvern Boc?
Traian Basescu nu a tinut cont de majoritatea care se formase in Parlament si care a propus un premier in persoana lui Klaus Iohannis. Presedintele a inceput sa desemneze premieri doar de dragul imaginii electorale, in asteptarea alegerilor prezidentiale.
Lucian Croitoru, primul premier desemnat al erei post-Boc1, a apucat ziua cand a putut recita o poezie in plenul Parlamentului, dar nu a avut sansa sa ajunga sef de cabinet guvernamental, in lipsa unei majoritai parlamentare care sa-l sustina. De Liviu Negotita, cel de-al doilea premier desemnat, a uitat toata lumea imediat dupa alegerile prezidentiale, castigate de Traian Basescu.
Cum a incatusat Traian Basescu Opozitia? A inceput prin a racola parlamentari din cadrul celor doua partide in scopul formarii unei majoritati alaturi de UDMR si grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara. Cand toata lumea se intreba cum va reusi recent desemnatul premier Emil Boc sa treaca Guvernul prin Parlament, a inceput migratia in masa catre asa-zisul grup al independentilor condus de generalul Oprea. Un general care tocmai fusese instelat excesiv pentru merite deosebite ad