Timp de o oră după ce s-a făcut abuz de băuturi spirtoase, există un risc crescut de a face accident vascular cerebral. Pentru a evita neplăcerile, medicii recomandă ca, inclusiv de Sărbători, să bem alcool cu moderaţie şi să consumăm mai multe sucuri naturale de fructe şi apă plată.
Limita dintre consumul inofensiv de alcool şi cel dăunător sănătăţii este de 40 g de alcool pur pe zi pentru bărbaţi şi de 20 g pentru femei, spun specialiştii. Acest lucru înseamnă că s-a consumat alcool în exces dacă se depăşesc trei pahare de băutură pe zi.
Cele mai recente studii arată că românii sunt campioni atunci când vine vorba de „bucuriile bahice", 10% din conaţionali suferind de alcoolism. Şi mai grav este că alcoolismul este tot mai frecvent întâlnit şi în rândul adolescenţilor, putând încetini dezvoltarea neurologică.
Alcoolul poate avea efecte grave chiar şi atunci când este consumat ocazional, dar în mod abuziv. Astfel, un studiu realizat la Centrul medical „Beth Israel Deaconess" din Boston arată că, în decurs de o oră după ce s-a făcut abuz de alcool, riscul de atac cerebral ischemic este semnificativ crescut.
„Efectele imediate ale consumului de alcool nu sunt de neglijat. Acesta provoacă vasodilatare periferică, însoţită de hipotermie şi de creşterea ritmului cardiac. În plus, un consum mai mare de zece pahare de alcool pe zi produce leziuni ale miocardului, apariţia dispneei (dificultăţi respiratorii), hipertensiune arterială şi chiar infarct miocardic", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Efecte majore, într-un timp scurt
Alcoolul nu se digeră precum celelalte alimente, doar o parte din moleculele de alcool fiind metabolizate de enzimele din intestin. Restul trec prin învelişul stomacal direct în sânge, răspândindu-se în tot corpul şi, implicit, ajungând la c