Mancam ca sa traim, desi multi oameni traiesc doar ca sa manance si niciodata nu sunt satuli, dar nici sanatosi. Daca e sa dam crezare nutritionistilor, atunci putem vorbi despre doua feluri de foame: foamea fizica si foamea emotionala.
Foamea fizica apare atunci cand stomacul transmite un semnal creierului, cand striga insistent dupa hrana de care are nevoie ca sa functioneze normal.
Foamea emotionala, pe fond de stres, deprimare, fericire, plictiseala sau suparare nu transmite semnale sonore, nu are simptome fizice, dar uneori poate fi mai lacoma decat foamea fizica si asa te poti trezi mancand nemasurat dulciuri, friptura sau alte alimente pe care le ai la indemana si pe care, de regula, le consumi ponderat.
Excesul face rau intotdeauna nu numai siluetei, ci si sanatatii. Ar fi de dorit sa se respecte orele de masa, sa nu se ajunga la semnale sonore care sa ne atentioneze ca e ora mesei si, din prea multa foame si nerabdare de a ne-o potoli sa umplem varf farfuria cu mancare si s-o dam gata din cateva lovituri. Sunt situatii cand ochii sunt mai mari decat stomacul si ar trebui sa ne amintim acest lucru ori de cate ori ne punem cate ceva de mancat in farfurie.
Pentru unii, poate parea incredibil, dar exista alimente care efectiv, taie pofta de mancare. Oul este un aliment satios si echilibrat din punct de vedere nutritiv. Fiert tare, ca pentru salata, nu este nici prea placut si nici gustos, mai curand innecacios dar, cu putina branza si o felie de paine potoleste foamea pentru cateva ore.
Banana este un fruct consistent si bogat in glucide. Taie repede senzatia de foame deoarece scade glicemia din sanga. Una, doua banane dimineata, pot tine loc de mic dejun. Dupa orele de antrenamet, sportivilor li se dau banane pentru refacerea stocului de potasiu. Una, doua banane sunt indicate si dupa un efort intelect