Dezlegare la peşte
Se pare că numeroasele critici la adresa lui Irod Antipa din cauza căsătoriei acestuia cu Herodia, fosta soţie a fratelui său vitreg Filip, au atras după sine întemniţarea Sf. Ioan Botezătorul. La o petrecere Salomeea, fiica Herodiei, a dansat lasciv în faţa lui Antipa, cerându-i acestuia capul Sfântului, în schimbul promisiunii că-i va deveni amantă. Ioan a fost decapitat în aceeaşi seară, capul acestuia fiindu-i adus Salomeei pe o tavă.
În tradiţia populară la 7 ianuarie este dezlegare la peşte. Vă propunem, spre încercare, o reţetă de crap cu legume.
Crap la cuptor cu legume
● Ingrediente: un crap mare, 700 g roşii mai mici, doi morcovi, două cepe roşii, o ceapă albă, o ţelină mică, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o lingură cu boia dulce, o căpăţână de usturoi mică, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 300 ml vin alb, sare, piper.
● Preparare: Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă, se lasă întregi şi se pun într-un bol. Cepele şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se taie felii subţiri. Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie rondele. Crapul se curăţă, se evicerează, se spală şi se taie bucăţi. Se presară cu boiaua dulce, sare şi piper după gust apoi se pune într-o tavă adâncă împreună cu legumele. Se stropesc cu uleiul de floarea-soarelui, se condimentează, se presră cu mărar şi pătrunjel tocat. Se toarnă două căni cu apă, se introduce tava în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 30-40 de minute. Se scot în farfurii, se presară cu verdeaţă tocată şi se servesc imediat.
(Reţetă redactată de Alina Ramona Anghel)
Dezlegare la peşte
Se pare că numeroasele critici la adresa lui Irod Antipa din cauza căsătoriei acestuia cu Herodia, fosta soţie a fratelui său vitreg Filip, au atras după sine întemniţarea Sf. Ioan Botezătorul. La o petrecere Salo