Cu „iordănitul“ au mers copiii şi tinerii dimneaţa devreme, iar seara pun la un loc bucatele, băutura primite şi încing hora satului până târziu în noapte.
De azi-noapte o tot ţin oltenii într-un chef de pomină pe care au de gând să-l termine abia mâine când s-o crăpa de ziuă. După ce şi-au păzit fântânile, încingând focuri până în zori, ca să nu fie „spurcate“, copii şi tineri din diferite colţuri ale regiunii au trecut astăzi pe la casele celor ce se numesc Ion sau Ioana şi i-au stropit cu agheasmă, urându-le: „Să fiţi sănătoşi! S-aveţi an bogat! La mulţi ani!“.
Şi-apoi iordănitorii au dat cu busuioc pe case, pomi, păsări şi pe animale, iar în schimb au primit cârnaţi, vin, prăjituri sau bani. Cu toate bucatele puse la un loc şi cu chef de joc pornesc distracţia de seara până dimineaţa. La Ghindeni, comună din Dolj, fetele de măritat sunt luate la horă în sat de flăcăii îmbrăcaţi în căluşari. „Aceştia vin la casele fetelor cu agheasmă şi busuioc, însoţiţi de muzică, şi după ce le iordănesc, joacă hora în curte, iar seara în sat“, spune Dumitru Nicolae, referent la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
Ospăţ cu finii la masa naşilor
Care nu e la hora satului se înfruptă din bucate tradiţionale şi se răsfaţă cu muzică lăutărească în sânul familiei. Finii vin cu plocon la naşi şi nu pleacă până la sfârşitul săptămânii, căci ziua Sfântului Ioan Botezătorul e cel mai bun prilej pentru bucuria reunirii celor dragi.