Numărul concediilor medicale a scăzut în 2010 cu aproximativ 20%. După ce statul a introdus anul trecut noi criterii de acordare a concediilor, medicii de familie au fost mult mai ponderaţi în a-i declara bolnavi pe cei care îşi doreau zile libere.
Verificarea cu poliţia a persoanelor care au solicitat concedii medicale şi amenzile stabilite pentru medicii care nu respectă prevederile privind acordarea de concedii medicale i-au făcut pe medicii de familie din Vrancea să devină mult mai prudenţi în eliberarea de astfel de documente.
Aşa se face că anul trecut numărul certificatelor de concediu medical decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS)Vrancea s-a ridicat la 24.000, cu aproximativ 6.000 mai puţine decât în 2009. Această scădere a adus cu ea şi o economie însemnată în bugetul sănătăţii, de un milion de lei.
„Devenise un fel de practică generală ca medicii de familie să dea pe bandă concedii medicale în anumite perioade ale anului, în vacanţe, toamna la cules, pacienţilor care numai bolnavi nu erau", ne-a declarat Mihai Copaci, directorul CAS Vrancea.
De altfel, managerii de firme s-au plâns în repetate rânduri că pe perioada verii nu mai au cu cine lucra în fabrici. Situaţia s-a schimbat însă radical.
„Diferenţa e de la cer la pământ. De la 150 de concedii medicale/lună, câte erau înainte, acum dacă sunt zece pe lună. Ajunsesem în situaţia incredibilă ca suma reprezentând contravaloarea concediilor medicale decontate de Casa de Sănătate să depăşească valoarea contribuţiei pe care o plăteam pentru toată fabrica la fondul de sănătate", spune Laurenţiu Ţigăeru Roşca, managerul unei societăţi cu peste o mie de angajaţi.
Anul trecut, în luna iunie, Casa de Asigurări a derulat peste 80 de acţiuni de control pe linia verificării modului de acordare a concediilor medicale, 11 medici din Focşani, Mărăşeşti şi Adjud alegându