Nenumarate studii au aratat ca a bea un pahar sau doua de vin rosu pe zi este benefic sanatatii. Dar in ce fel te ajuta licoarea rubinie, in afara de relaxarea si starea de bine pe care ti-o ofera?
In mod traditional, vinul este consumat mai frecvent in Europa decat in oricare alta parte a lumii. In Georgia si Iran, vinul se consuma din 6.000 i.Hr. In Europa, bautura se consuma in 4.500 i.Hr., dupa cum arata descoperirile arheologice din Grecia. In India, viile au fost introduse de persani in jurul anului 5.000 i.Hr, conform Suite101.com.
De atunci si pana acum a trecut indeajuns de mult timp pentru ca vinul sa-si demonstreze toate calitatile. Chiar daca stramosii nostri nu stiau despre resveratol sau polifenoli (ce actioneaza ca si antioxidanti ce previn degradarea celulelor din organism), cu totii au observat ca licoarea are o actiune benefica. Nici acum nu sunt intelese toate efectele polifenolilor, desi se banuieste ca acestia sunt cei care dau valoare vinului, din punct de vedere al sanatatii.
Totusi, s-a stabilit ca vinul ajuta macar in 5 feluri organismul. Primul beneficiu al vinului este acela ca lupta cu bolile de inima. Un raport recent publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca un pahar de vin pe zi e sanatate curata pentru inima, deoarece pastreaza sanatatea arterelor, reducad inflamatiile de la nivelul acestora.
Vinul e bun si pentru oase, dupa cum au aratat mai multe cercetari realizate in Marea Britanie si Franta, care au demonstrat ca femeile care consuma regulat vin au oase mai dense, mai sanatoase. Acest aspect este mai cu seama important pe masura ce anii trec, cand, odata cu menopauza, femeile sunt predipuse osteoporozei.
Riscul aparitiei aceste boli este mult micsorat, uneori anulat. Oamenii de stiinta suspecteaza faptul ca alcoolul mareste nivelul de estrogen in cazul f