Varza, aceasta leguma infoiata, devenit un aliment banal pentru noi, adeseori motiv de comparatie pentru diferite persoane sau situatii deloc placute, ascunde in sine o intreaga farmacie naturala.
Virtutile terapeutice ale verzei sunt cunoscute inca din antichitate, ea fiind folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli.
Varza contine provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina E si fibre din abundenta. De asemenea, contine minerale, calciu, magneziu, fier si oligoelemente ca iod, mangan, cupru, sulf.
Daca apar unele intolerante la consumul verzei, acestea se datoreaza, mai ales, felului in care este gatita si combinata, la sarmale sau varza calita si nu datorita compozitiei care este bine echilibrata.
Persoanelor anemice li se recomanda sa consume varza, de preferinta cruda, pentru completarea necesarului de vitamine si minerale, sub forma de salata, de cel putin trei ori pe saptamana, dar portia sa nu depaseasca 300 de grame.
Datorita continutului foarte mic de calorii, varza poate fi consumata, fara retineri, de persoanele care tin cura de slabire, preferential sau in exclusivitate, pe perioade de timp scurte.
Specialistii au constatat ca varza are proprietatea de a reduce inflamatiile si durerile reumatice. Consumata cu regularitate, de cel putin doua ori pe saptamana, varza previne osteoartrita deoarece opreste distrugerea celulelor cartilagiilor blocand procesele inflamatorii.
Pentru ameliorarea durerilor reumatismale, sunt, de asemenea, recomandate cataplasmele cu foi de varza. Dupa ce se trece cu un sucitor peste foile de varza pentru a-i netezi nervurile proeminente, varza se aplca direct pe locul dureros si se fixeaza cu un bandaj. Se schimba de cateva ori pe zi.
In durerile reumatismale, cat si in cele provocate de guta, se re