Oenologul a fost pasionat de profesia pe care a practicat-o 30 de ani şi a scris o carte-manual despre cum se face un vin bun şi cum trebuie să fie băut. Pietreanul spune că şi-a publicat volumul pentru că a vrut să împărtăşească oamenilor obişnuiţi câteva reguli care să ducă la obţinerea celui mai bun vin.
„Sunt multe cărţi, chiar tratate întregi, care explică vinificaţia, dar nicio carte de specialitate care mi-a căzut în mână până la ora asta nu tratează problemele pe care le întâmpină un nespecialist. De-a lungul timpului, mi-am notat toate întrebările care mi-au fost puse de prieteni care făceau vinul în gospodăriile proprii. Răspunsurile se regăsesc în paginile cărţii mele“, explică pietreanul.
Sfaturi pentru producători
Gheorghe Alistar elogiază calităţile vinului băut cu măsură. „Vinul este în primul rând un aliment, dacă este consumat cu măsură. Dezvoltă o stare euforică, în care te simţi bine, îţi dă chef de vorbit, de cântat, voie bună, te ajută să îţi faci mai uşor prieteni“, apreciază el. Iar dintre toate vinurile nu există altul mai bun decât cel de casă, susţine el. „Cel mai bun vin este cel pe care îl faci singur. Primul şi cel mai important argument: nu există suspiciunea de falsificare, ştii că este natural şi îl bei cu plăcere. Un alt avantaj este că îl putem face după gustul nostru“, este convins Alistar.
Prepararea vinului de casă este foarte răspândită inclusiv în Piatra Neamţ, deşi oraşul se află într-o zonă de munte. Însă de cele mai multe ori metodele se transmit de la om la om, fără ca unele dintre cele mai importante detalii să fie cunoscute.
„Încă un motiv care m-a făcut să scriu această carte este că mulţi spun aşa: «Lasă, domnule, nu mă învăţa tu pe mine, că eu fac vin de când mă ştiu şi a ieşit bine». Am observat însă din ceea ce îmi relatau oamenii că erau foarte multe greşeli în o