Virusul gripei porcine a reaparut in Romania si, din pacate, face si victime: 3 persoane au murit in ultimele zile dupa ce s-au infectat cu virusul gripal A/H1N.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat insa pentru Ziare.com ca nu exista riscul unei epidemii de gripa porcina in Romania.
Pana marti, la nivel national au fost confirmate un numar de 16 cazuri de gripa, din care 13 cazuri cu tulpina A/H1N1, 2 cazuri cu tulpina de tip B si 1 caz cu tulpina A/H3N2, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
Gripa porcina face a treia victima: O femeie din Ploiesti a murit
"In perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boala, au fost inregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1- un barbat in varsta de 61 ani din judetul Iasi care a calatorit in afara tarii si 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iasi) si respectiv 23 ani (Prahova).
Precizam ca niciuna dintre aceste persoane nu au fost vaccinate impotriva gripei, desi se incadrau in grupele cu risc crescut de a dezvolta gripa sau complicatii ale acesteia", precizeaza comunicatul.
Ce este gripa porcina
Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate raspandi rapid.
Gripa porcina trece ocazional la om, in general la persoane care vin in contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mancand carne de porc, ci pe cale aeriana, de la om la om.
Obezitatea extrema, pericol de moarte pentru cei cu gripa porcina
Temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC).
Cum ne ferim de gripa porcina
Vaccinarea este singura metoda eficienta de prevenire a imbolnavirilor prin grip