Exista o limita "personala" in ceea ce priveste consumul de alcool, pe care e bine sa nu o depasesti. Daca inca nu ai identificat-o, afla ca poti preintampina efectele negative ale alcoolului asupra organismului, macar in ceea ce priveste starea de a doua zi, daca stii sa bei... "cu cap".
Desi contra mahmurelii exista nenumarate strategii, unele dintre ele nu sunt chiar eficiente. Altele, insa, dimpotriva. Iata, sfaturile unui medic de peste ocean, Mehmet Oz, citat de revista Self.
A. La petrecere
1. Mananca intai
Daca inainte de a pleca la petrecere sau chiar dupa ce ai ajuns acolo mananci ceva consistent, te vei ameti mai greu, dupa ce incepi sa consumi alcool. O combinatie indicata este aceea dintre carbohidrati sanatosi si grasimi, cum ar fi carne de curcan cu o chifla din faina integrala de grau sau branza si biscuiti din cereale integrale.
Pentru a digera mancarea, valva pilorica (dintre stomac si intestinul subtire) sta mai inchisa, astfel ca alcoolul nu mai trece asa usor din stomac in intestinul subtire, unde se absoarbe mai repede in organism, din cauza suprafetei mari a intestinului.
2. Alege bauturi mai putin colorate
Opteaza pentru bauturi fara prea multa culoare, cum sunt votca, vinul alb, ginul si evita vinul rosu sau whiskyul. Bauturile inchise la culoare contin mai multe chimicale, care amplifica mahmureala.
3. Evita bauturile energizante
Cafeina te poate face sa te simti mai putin ametit decat esti, astfel ca iti vei da seama mai greu cand ai depasit limita si cat de mult.
B. Dupa ce ai ajuns acasa
1. Spala-te
Alcoolul afecteaza celulele T din organism, care au un rol de aparare a acestuia, astfel ca ramai mai vulnerabil la germeni, lucru care poate amplifica mahmureala. De aceea, este important sa te speli pe din