Bucatele traditionale din mai multe regiuni asiatice au ceva in comun. Din abundenta de condimente, unul se remarca, aparand in mai toate felurile de mancare, sofranul. Deloc intamplator, sofranul are o multitudine de beneficii, pe care occidentalii abia acum le descopera.
Sofranul este folosit in cosmetica, textile si medicina de mii de ani. In India, este folosit adesea de femeile cochete, pentru ca face obrazul sa luceasca, conform CoffeeToday.
Insa beneficiile sale nu se opresc aici. Cercetatorii de la Universitatea Texas au descoperit ca un compus din sofran inhiba cresterea celulelor canceroase in cancerul de piele si incetineste raspandirea celulelor canceroase in cancerul mamar.
Unii medici recomanda consumul de sofran regulat, pentru ca s-a demonstrat ca reduce semnificativ riscul de dementa. De altfel, in India, tara unde sofranul e la el acasa, boala e putin intalnita.
Un studiu realizat in Italia a aratat ca pacientii cu osteoartrita sau dureri articulare, care au facut tratament cu extract de sofran, si-au redus disconortul cauzat de dureri cu 58%.
In plus, o echipa de cercetatori de la Universitatea Maryland, SUA, a aratat ca sofranul ajuta la vindecarea colitelor.
In China, sofranul este folosit ca si remediu pentru problemele digestive, curatand ficatul si regland menstruatia.
O cercetare a Universitatii Dakota de Sud a aratat ca sofranul face ca celulele canceroase sa raspunda mai bine la chimioterapie.
Bucatele traditionale din mai multe regiuni asiatice au ceva in comun. Din abundenta de condimente, unul se remarca, aparand in mai toate felurile de mancare, sofranul. Deloc intamplator, sofranul are o multitudine de beneficii, pe care occidentalii abia acum le descopera.
Sofranul este folosit in cosmetica, textile si medicina de mii de a