Intrucat profesionalismul arareori face casa buna cu presa noastra, iar analistii macina fara efect aceleasi teme personalizat-partizane, in Romania exercitarea puterii n-a devenit arta si stiinta.
Needucat civic, poporul a ramas si el la stadiul de populatie neinformata, votand in necunostinta de cauza ce i s-a oferit. Inclusiv o forma de guvernamant straina traditiilor si obiceiurilor sale.
Critica fara discernamant a clasei politice, privita ca organism viciat in integralitatea sa, sugereaza insatisfactia generalizata fata de exercitiul guvernarii.
Odata scapati din infernul dictaturii, am atins un nivel de asteptare urias, iar puterile politice nu s-au ridicat la inaltimea entuziasmului popular. De cativa ani, calitatea actului politic, institutiile statului si standardul de viata provoaca frustrari grave, iar momentul unei defulari se apropie.
Fiindca asupra actualilor diriguitori planeaza acuzatii de incompetenta, coruptie, tradare a interesului public, cititorii vor sa le identifice caracterele, fizionomia, ca sa afle ce ne trage indarat, de ce succesul alesilor nu coincide cu al tuturor cetatenilor.
Intai sa ne bucuram ca avem si din aceia care pun umarul la rezolvarea treburilor publice. Cat se pricep. Dar sunt mereu incurcati de veleitari, oportunisti, de cei ce poftesc functii, intaietate si notorietate. Cei ce vor cu orice pret sa para barbati de stat fara de care se darama tara.
Nu s-au pus insa cu burta pe carte sa devina utili celor multi, nici nu si-au lepadat vechile metehne. Destui poporeni lipsiti de experienta si criterii de apreciere a valorilor chiar le-au admirat smecheria, fanfaronada, averea, crailacul. Falsi salvatori si profeti au stiut sa le capteze increderea, inselandu-le vigilenta. Abia la greu li s-au vazut ipocrizia, caracterul duplicitar, cinismul.
As