Romania va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai anul acesta, a anuntat, marti, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, in urma discutiilor cu John Dalli, comisarul european pentru Sanatate.
Vestea a fost insa primita destul de reticent de Patronatul Roman al Carnii de Porc, care considera ca tara noastra nu va fi bine primita de concurentii europeni.
"Nu cred ca vom fi bine primiti, o sa ni se caute nod in papura. Din acest motiv probabil ca nu se va da nici la toata tara voie sa exporte, o sa zica ca a aparut in compartimentul Timisoara, de exemplu, pesta si nu mai ai voie sa treci pe acolo si sa faci export. Nu suntem bine primiti pentru ca guvernele Romaniei nu au luat masuri la timp ca sa rezolve problema cu mistretii. De aici a pornit tot, noi nu i-am vaccinat timp de trei ani si ceva de zile", a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, pentru Ziare.com.
Potrivit lui Caruz, acest efort, de a incerca reluarea exportului o sa conteze numai pentru cei care au mari abatoare, nu si pentru micii crescatori.
"Pentru noi, aceasta situatie este una extrem de neplacuta, pentru ca toate tarile din jurul nostru au obtinut exportul tuturor animalelor, ma refer la Polonia, Ungaria, Bulgaria, iar noi nu am fost in stare sa obtinem asta pentru ca celor din Uniunea Europeana le este frica de concurenta noastra, noi avand posibilitate sa ne dezvoltam puternic atat din punct de vedere al productiei de cereale, dar printr-o carne pe care cei din UE nu o au, mult mai gustoasa, mult mai sanatoasa, o carne care nu are gust fad sau ierbos. Chiar daca pretul nostru ar fi mai mare la carne, populatia va cumpara tot carnea noastra, care are calitati mult mai bune", a explicat acesta.
Intrebat ce sanse exista ca piata autohtona sa fie contaminata cu dioxina, Gheorghe Caruz sustine ca a