Vrem, nu vrem, trebuie să recunoaştem că Traian Băsescu este un mare producător de mituri. Un mit este o explicaţie mistică a cauzalităţii. Forţe supranaturale sunt puse la lucru pentru a explica de ce situaţia stă aşa şi nu altfel.
Departe de mine gândul să cred că Traian Băsescu are vreo legătură cu divinitatea. Dânsul este producător de mituri profane, nu are nevoie de divinitate. Poate că are nevoie de biserică, din moment ce, în ultimii şase ani, Biserica Ortodoxă şi-a dublat proprietatea asupra terenurilor, clădirilor şi pădurilor României de la 2% (cât o lăsase guvernarea ateului Ion Iliescu) la 4% din proprietatea publică a României. Unii au preluat câte o fabrică, o rafinărie, o pădure şi vor fi veşnic afurisiţi de spiritul public. Biserica Ortodoxă a preluat în ultimii douăzeci de ani sute de mii de hectare de păduri, terenuri agricole, zeci de mii de clădiri, hoteluri, restaurante, spitale şi nimeni nu spune nimic. Căci preacuvioşii ştiu să-şi asigure liniştea: jumătate din vilele inspirate din proiectul Casei Poporului de pe malul lacurilor Snagov, Comana, Căldăruşani şi câte altele sunt construite pe terenurile oferite gratuit de biserici, terenuri preluate gratuit de la statul care le-a rechiziţionat la începutul anilor ‘50 ai secolului trecut. Pas de fă dreptate într-un sistem social în care prea mulţi au în dosare un păcat originar de furt, trafic sau mită.
Suntem în al şaptelea an de preşedinţie Băsescu. Iar preşedintele Băsescu a trecut prin trei mituri, ultimul fiind chiar spectaculos.
Îndemnul electoral care părea a prinde bine la public „să trăiţi bine!“ a fost abandonat căci, după toate statisticile posibile, binele s-a transformat într-un fel de spaimă că mâine s-ar putea să fie mai rău. Mitul creşterii bune, care aduce un spor în buzunarele tuturor, doar prin eliminarea corupţilor, s-a prăbuşit cu zgomot. Fusese una dintre pr