Barack Obama, preşedintele SUA, a pus accentul, în discursul asupra Stării Naţiunii, pe educaţie, inovaţie şi locuri de muncă. El a cerut americanilor să se reinventeze. Răspunzând apelurilor la unitate, mai mulţi congresmeni au încălcat tradiţia şi s-au aşezat alături de colegi din cealaltă tabără pentru a asculta discursul.
Citiţi şi:Barack Obama: "Viitorul nu este un dar, viitorul se câştigă"
Discursul de marţi seară al preşedintelui Barack Obama a stat sub semnul apelului la unitate, într-o perioadă în care America este din ce în ce mai divizată. Chiar şi când s-a referit la Gabrielle Giffords, membra Congresului rănită la cap în atacul recent din Tucson, Arizona, în onoarea căreia colegii au purtat panglici albe şi negre.
„Tucson ne-a reamintit că indiferent cine suntem şi de unde venim, fiecare este parte din ceva mai mare. (...) Facem parte din familia americană", şi-a început discursul Barack Obama, care le-a spus celor prezenţi că poporul a decis ca responsabilitatea guvernării să fie împărtăşită de cele două partide. „Noi legi vor fi votate doar cu sprijinul democraţilor şi al republicanilor".
Noi şi trecutul
Cel mai folosit cuvânt a fost „we" (noi), de 165 de ori, urmat de „our" (al nostru, a noastră), de 116 ori, în timp ce locurile de muncă - o preocupare majoră pentru americani - au fost menţionate doar de 25 de ori. N-au lipsit nici referirile la trecutul glorios al Americii şi la progresele pe care trebuie să le facă americanii de astăzi pentru a recupera terenul pierdut în anumite domenii.
„Suntem naţiunea care a pus maşinile pe străzi şi computerele în birouri; naţiunea lui Edison şi a fraţilor Wright, a Google şi a Facebook", a afirmat Obama, punctând şi progresele făcute în ultimii ani de China şi India, ţări ce şi-au dat seama că doar prin schimbare pot fi competitive în lume. Inovaţia şi