Exista situatii in care chiar si persoanele care au grija sa manance cat mai natural sunt nevoite sa consume produse procesate, cum ar fi semi-preparate, pizza, batoane energizante, etc.
In plus, multe alimente par sanatoase sau sunt promovate sub aceasta eticheta, desi contin aditivi, conservanti si alte substante daunatoare organismului. Ca regula, este de preferat sa alegi un produs care are cat mai putine ingrediente, si toate pe care sa le cunosti. Un test poate fi, spre exemplu, sa te intrebi daca bunica ta ar recunoaste ingredientul respectiv; in cazul in care raspunsul ar fi "nu", atunci cel mai probabil este vorba de unul chimic.
De asemenea, un alt test pentru a-ti face o idee asupra calitatii ingredientului este daca il poti pronunta usor sau nu. Daca vezi ca este destul de complicat, sansele ca acesta sa fie unul de evitat sunt mari.
Totodata, ar fi bine sa eviti ingredientele din lista de mai jos. Nu sunt mentionate toate care sunt periculoase, dar acestea sunt cateva dintre cele care sunt foarte procesate si nesanatoase, conform Shine.com.
1. Coloranti artificiali
Pentru ce sunt folositi: este vorba de compusi chimici pe baza de derivati din gudron de carbune, care dau un plus de culoare alimentelor.
De ce sunt nocivi: mai multe studii au aratat ca exista o legatura intre acestia si reactiile alergice, oboseala, astmul, hiperactivitatea, durerile de cap, urticaria.
2. Arome artificiale
Pentru ce sunt folosite: asa cum o spune si denumirea, este vorba de chimicale ieftine, care imita arome naturale.
De ce sunt nocive: sunt legate de reactii alergice, dermatita, eczeme, hiperactivitate, astm si pot afecta enzimele si glanda tiroida.
3. Indulcitori artificiali
Pentru ce sunt folositi: este vorba de ingrediente derivate din chimic