Acum, la sfârşit de Gerar, crescătorii de oi celebrează, după calendarul popular, Filipii de Iarnă. Filipii, sunt, în credinţa populară, divinităţi care au grijă de animalele din gospodării, ferindu-le de lupi. Şi, pentru a nu avea parte de pagube, acum oamenii se feresc să lucreze ori să împrumute vreun obiect. Sătenii trebuie musai să lipească gura cuptorului acest lucru simbolizând încleştarea gurii lupului. De asemenea, Filipii mai sunt respoansabili şi de apariţia unuor boli, precum "bubatul” (vărsatul), dar şi a altor "vătămări”. Pentru a le împiedica este bine ca acum femeile să nu folosească obiecte ascuţie, ţesând sau cosând abia după 2 februarie.
Cel mai mare coş cu brânză de burduf
Cea de-a III-a ediţie (din anul 2011) a Târgului Naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale produse în ferme şi gospodării ţărăneşti din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Capitală este dedicată brânzei. Patru dintre membrii Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvime, Braşov, le va oferi bucureştenilor, spre degustare, de azi până duminică, cel mai mare coş cu brânză de burduf şi cel mai mare burduf din piele de oi umplut cu brânză de la Bran. "... La brânza de burduf avem o reţetă păstrată din bătrâni. Bunicul meu a trăit 103 ani şi numai produse din acestea mânca, naturală 100%, brânza cu care e umplut coşul e din toamnă când brânza se pune la dospit, stă zece zile în buduroi de lemn, după aceea e bine mărunţită şi se pune sare atât cât trebuie. Se umple coşul cu brânză şi apoi se coase şi partea de sus şi se pune la temperatura necesară”, spune producătorul Ion Poponeci din localitatea Şirnea, Braşov. Cumpărătorii mai sunt ademeniţi şi cu multe alte bunătăţi precum cârnaţi de casă, slănină de casă, jambon afumat, tobă din Lăpuşel, Maramureş sau cu ceafă de porc, cotlet de porc, salam de casă, piept de porc toate din satul Chilien