Masa de aer rece, reprezentată în albastru închis este departe de ţara noastră, dar gerul nu ne va slăbi încă vreo 2, 3 zile. Câmpul de presiune atmosferică ridicată în care ne aflăm accentuează pierderea nocturnă de căldură şi astfel valorile termice coboară sub minus 10 grade, până la minus 20, chiar şi mai mult în depresiunile intramontane.
În partea a doua a săptămânii circulaţia atmosferică dinspre vest se accentuează şi aduce mase de aer din ce în ce mai cald, reprezentate în imagini prin nuanţele de verde-galben. Încălzirea se va simţi mai accentuat la deal şi la munte, fiindcă în zonele joase aerul rece va fi dislocuit cu întârziere. Treptat regimul termic va intra în limite normale. Joi vom scăpa de ger şi maximele vor fi pozitive, până la valori de 4, 5 grade, cu excepţia regiunilor din centrul ţării.
Luni vremea va fi rece, şi din nou geroasă dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Pe timpul zilei însă, soarele se arăta în cea mai mare parte a teritoriului, dar nu are deocamdată putere să şi încălzească prea tare. În zonele joase sunt posibile şi înnorări în răstimpuri şi pe arii restrânse se formează ceaţă. Vântul însă, nu va trece de moderat în nicio regiune. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 8 şi plus 2 grade.
Nici capitala nu este ocolită de vremea rece. La primele ore ale zilei din nou vom înfrunta gerul şi puţină ceaţă. Dar, de la cele minus 10 grade cât vor măsura termometrele în zori, soarele ne va dezmorţi până la amiază, când temperatura urcă în jur de 1 grad cu plus.
Marţi de dimineaţă locuitorii din centrul ţării vor tremura din nou, din cauza gerului. Deşi maximele mai cresc cu 1, 2 grade în unele zone, la amiază cele mai mici valori vor fi tot în centrul ţării. Minus 5, minus 6 grade sunt prognozate în Cluj şi Miercurea Ciuc, iar cele mai mari valori plus 2, plus 3 grade sunt aşteptate în no