Numite şi catalizatori ai metabolismului, enzimele descompun alimentele, scad nivelul colesterolului şi reduc inflamaţiile. Consumul de alimente procesate, înaintarea în vârstă şi fumatul cresc nevoia organismului de suplimente enzimatice.
Suplimentele enzimatice compensează o sinteză insuficientă a acestor elemente în corp şi reprezintă un tratament adjuvant pentru multiple boli. Studiile arată că organismul se reface mai repede dacă înaintea unor activităţi cu risc crescut de leziuni se administrează suplimente enzimatice.
Din punct de vedere funcţional, enzimele se grupează în două mari categorii. Pe de o parte, este vorba despre enzimele digestive, care favorizează asimilarea hranei. Pe de altă parte, există categoria uriaşă a enzimelor şi a coenzimelor metabolice, catalizatorii proceselor din organism. În funcţie de sursa din care se obţin, enzimele se sintetizează în corp sau provin din alimente (din fructe şi din legume proaspete). Un procent mai mic se obţine în laborator, din bacterii sau din ciuperci.
Favorizează digestia
Despre enzimele digestive se ştie că sunt implicate în asimilarea hranei. Astfel, proteazele descompun proteinele, amilaza - amidonul, lipaza - grăsimile, iar celulaza - celuloza, adică fibrele. Administrarea de suplimente enzimatice de acest fel în timpul sau după masă ajută digestia şi previne balonările.
„Acestea acţionează în intestin şi sunt indicate persoanelor fără patologii deosebite, în caz de probleme digestive după mese copioase, persoanelor vârstnice, care prezintă mai des fenomene de malabsorbţie, celor care au suferit rezecţii chirurgicale ale unor segmente de intestin sau de stomac sau celor care au probleme cu bila", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Un supliment enzimatic trebuie să cuprindă toate grupele majore d