Profesorul doctor Mencinicopschi ne spune astăzi ce substanţe otrăvitoare 'savurăm' frecvent.Toate nenorocirile pe care le mancăm zilnic, cum sunt, de pildă, mezelurile, despre care Libertatea a scris săptămana trecută, le stropim cu alte otrăvuri care nu fac decât să ne ofere bilete gratuite către spitalele mizerabile din România. Este vorba de sucurile carbogazoase, la care, spun doctorii, trebuie să renunţăm urgent!
Despre efectele dezastruoase ale sucurilor acidulate s-au scris tone de pagini şi, probabil, se vor mai scrie. Aceasta pentru că doctorii ne atrag în permanenţă atenţia că sunt extrem de nocive. Din păcate, foarte mulţi dintre noi ignorăm sfaturile medicilor.
«Şi mai periculoase sunt cele light»
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne dezvăluie, azi, ingredientele aflate în băuturile carbogazoase care ne îmbolnăvesc. De aceea, ar trebui să renunţăm la ele sau măcar să le consumăm cât mai puţin. "Pe lângă coloranţii foarte periculoşi, cum este tartrazina (E 102 - care «îngălbeneşte » alimentele, dându-ne impresia că sunt aşa de la portocale), sucurile carbogazoase conţin aditivi cu o concentraţie glicemică foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aromă de portocală este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. - 100 g de zahăr înseamnă aproximativ jumătate de cană obişnuită, în condiţiile în care, pentru un bărbat, se admit 60 g de zahăr pe zi, iar pentru o femeie, 50 g). Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahăr şi consumăm dulciuri şi produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conţin şi aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată", explică Mencinicopschi.
La toate acestea se adaugă, după cum prezenta cotidianul Libertatea zilele trecu