Zaharul este o substanta care a fost si inca mai este subiectul multor cercetari, acesta fiind invinovatit pentru diverse probleme, de la obezitate si carii pana la anumite afectiuni.
Pentru a sti cat mai multe despre acesta, foodinsight.org a intocmit o lista cu cateva lucruri legate de zahar, care s-ar putea sa te surprinda.
1. Exista mai multe tipuri de zahar
Multi dintre oameni cred ca prin cuvantul "zahar" se intelege doar zaharul din pachet insa, este important de stiut ca acesta include si alte tipuri de zahar, cum ar fi fructoza, galactoza, glucoza, lactoza, maltoza, sucroza. Acestea se gasesc in mod natural in fructe, legume, lactate, miere, melasa si sirop de artar.
Zaharul poate fi extras din surse precum porumbul - pentru a se obtine sirop de porumb sau sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, sau din sfecla de zahar si trestia de zahar - pentru a se obtine zaharul de masa.
Corpul uman nu poate sa faca diferenta intre zaharul care vine direct din alimente in mod natural, cum ar fi din fructe, si cel adaugat la alimente. Odata ingerate, toate tipurile sunt descompuse pentru a produce energie. Iar cele mai comune tipuri de zahar - cel de masa, mierea si siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza - contin glucoza, care este singurul "combustibil" ce poate fi folosit de catre creier si principalul utilizat de muschi.
2. Cariile dentare sunt cauzate de catre bacterii, nu de zahar
Zaharurile si amidonul gatit (gasit in paine, paste, biscuiti, chipsuri) sunt carbohidrati fermentabili care contribuie la riscul de a face carii dentare, dar in special in lipsa unei igiene orale adecvate.
Fara aceasta, bacteriile din gura pot descompune zaharurile si amidonul si pot produce acid care ataca smaltul dintilor, gradul de risc care este legat de alimentele bogate