Foto: Thinkstock Medicul Simona Carniciu, medic doctorand diabet, nutritiţie şi boli metabolice la Institutul „N. Paulescu”, explică pacienţilor diabetici ce înseamnă „picior diabetic” şi care sunt măsurile ce trebuie luate în acest caz.
„Trebuie să precizăm de la început că piciorul diabetic este o expresie, un termen medical, şi nu un diagnostic. Piciorul diabetic defineşte totalitatea suferinţelor membrelor inferioare la pacienţii diabetici”, spune medicul Simona Carniciu. Afecţiunea, care poate fi exprimată sau nu clinic, poate implica tegumente, fanere, ţesut subcutanat, muşchi, tendoane, fascii, oase, articulaţii, vase şi nervi precum şi biomecanica piciorului.
Piciorul diabetic poate fi o consecinţă a polineuropatiei diabetice periferice, a arteriopatiei cronice obliterante şi a altor dezechilibre metabolice ale diabetului zaharat, care pot fi întâlnite separat, dar pot şi coexista. Aceste afecţiuni se pot complica prin apariţia ulcerelor piciorului sau a gangrenelor care, uneori, impun amputaţia membrelor inferioare. Aceasta este una dintre cele mai costisitoare şi mai invalidante complicaţii ale diabetului zaharat, pentru prevenirea căreia este necesară o abordare pluridisciplinară, mai precizează medicul Simona Carniciu.
Cauzele apariţiei ulceraţiilor membrelor inferioare sunt diverse. În afară de neuropatie şi de angiopatie, există şi alţi factori care pot provoca ulceraţiile: leziuni tegumentare non/traumatice (încălţăminte nepotrivită, umblatul desculţ, diferite accidente), infecţii, factori biomecanici (deformări ale picioarelor, bătături, proeminenţe osoase, mobilitate articulară redusă), întârzierea diagnosticării şi tratamentului, din diverse motive: lipsa de informaţii, neglijenţă, acces redus la serviciile medicale.
Tratament individualizat
Aceste ulcere pot apărea pe un picior cu componenţă neuropată, arteri